Videoproiectoare pentru Mapping

Desi termenul de mapping este relativ nou, tehnica dateaza inca de la sfarsitul anilor 1960, cand era folosita sub denumirea de "Efectul Madame Leota", iar una dintre primele proiectii de mapping pe obiecte 3D a fost documentata in 1969 cand Disneyland a deschis publicului cursa "Haunted Mansion", ce continea busturi animate ale cantaretilor celebri. 

Mappingul - Creativitate fara limite


Pentru mapping la scara larga, cum sunt proiectiile pe cladiri, sunt recomandate videoproiectoare cu luminozitate de peste 20.000 de lumeni, acestea folosind tehnologia edge-blending ce ofera imagini luminoase de o claritate exceptionala. Pentru mapping la scara mai mica, pot fi folosite cu succes videoproiectoare cu luminozitate scazuta de pana la 2.500 lumeni.

Tipuri de mapping

Beyond traditional aspect ratio - Suprafata de proiectie este in general planara si nu corespunde aspectului ratio standard, de aceea, pentru proiectiile mapping, se folosesc mai multe videoproiectoare si tehnologia edge-blending.

Curvilinear  - Suprafata de proiectie are arc cu raza constanta, convex sau concav, ce necesita o simpla corectie geometrica si, in functie de aspectul ratio, pot fi necesare mai multe videoproiectoare pentru realizarea mappingului.

Definire prin obiect - Suprafata de proiectie contine mai multe planuri, arcuri sau alte forme geometrice si necesita corectie geometrica avansata. In acest caz, mapping-ul este definit de catre obiect si in aceasta categorie intra fatadele cladirilor, caroseria masinilor, suprafete extrudate sau o gama variate de obiecte.

Determinarea ariei de proiectie

Gasirea celei mai bune configuratii pentru mapping este extrem de importanta. Printre principalii factori care trebuie luati in considerare in alegerea videoproiectorului pentru mapping se numara luminozitatea, rezolutia, orientarea si numarul de videoproiectoare si exista doua abordari majore in acest caz:

Abordarea singulara foloseste un singur videoproiector care proiecteaza imaginea pe toata suprafata de proiectie, peste care se adauga alte videoproiectoare pentru a aduce luminozitatea la nivelul necesare spatiului in care se realizeaza mappingul. Aceasta abordare necesita o atentie sporita la alinierea videoproiectoarelor suplimentare si elimina complexitatea tehnologiei edge-bending, necesare in abordarea multipla.

Folosind abordarea multipla, se vor obtine imagini de inalta rezolutie prin crearea unui tablou de imagini proiectate ce sunt unite perfect pentru a crea imaginea completa pe suprafata de proiectie. Aceasta abordare necesita folosirea tehnologiei soft-edge masking pentru imaginile suprapuse.

Intelegerea clara a nivelului luminozitatii ambientale intr-un anumit mediu, este factorul principal de care este nevoie pentru a calcula contrastul si luminozitatea necesare pentru proiectarea imaginilor. Un alt factor important pentru stabilirea luminozitatii necesare, este tipul suprafetei de proiectie ce poate fi zidarie, sticla, panza sau metal si care poate scadea luminozitatea sau careia ii pot lipsi caracteristicile de difuzie creand astfel "puncte sensibile".

In ceea ce priveste rezolutia, imaginile de dimensiuni mari (peste 10 metri) necesita videoproiectoare cu rezolutie mare pentru a putea reda imagini clare. Videoproiectoarele 4K+ vor oferi detalii si claritate superioare ale imaginilor, in comparatie cu videoproiectoarele cu rezolutie WUXGA sau HD.

 
Beneficiile videoproiectoarelor pentru mapping

✔ Luminozitate de peste 20.000 lumeni
✔ Procesor Real motion
✔ Optiune de proiectie 3D
✔ Conectivitate Digital Link
✔ Functie de ajustare geometrica
✔ Detail Clarity Processor
✔ System Daylight View 3
✔ Functie Waveform Monitor pentru ajustarea nivelurilor alb/negru
✔ DICOM Simulation mode pentru prezentari si training medical
✔ Sistem de racire lichid
✔ Nivel redus de zgomot
✔ Sistem Quad-lamp ce permite functionare 24/7
✔ Instalare flexibila 360
✔ Functie Edge blending
✔ Functie Color matching
✔ Digital image enlarging

Mappingul creste in popularitate si este folosit cu succes in toata lumea, la festivaluri si spectacole. S-au realizat spectacole extraordinare de mapping la Praga in cadrul festivalului Signal Festival, in Anglia in cadrul spectacolului Royal Edinburg Military Tattoo, la Moscova in cadrul festivalului "Circle of Light" unde a fost stabilit un record consemnat in Guinness World Record, in cadrul Berlin Festival of Lights din 2012, unde spectacolul de mapping a fost realizat pe poarta Brandenburg, si chiar si in unul dintre siturile arheologice ale Romei, in cadrul evenimentului "Forum of Augustus 2000 years later".

La Bucuresti, cu ocazia celebrarii a 555 de ani de la infiintarea orasului, au fost folosite 104 videoproiectoare Panasonic pentru a crea unul dintre cele mai mari spectacole de mapping. Astfel, in cadrul evenimentului iMapp Bucharest 555, cinci echipe de artisti vizuali s-au intrecut intr-un spectacol de mapping cu proiectii realizate pe Palatul Parlamentului.

Un spectacol imersiv de video-mapping demonstreaza impactul solutiilor AV, creand evenimentul ce va ramane in memoria publicului.
Videoproiectorul profesional din gama LAZR de la LM3X pentru video mapping asigura o utilizare sigura si fiabila in aer liber, oriunde si oricand.
Tehnologia versatila de video mapping permite alegerea evenimentului, imaginilor si suprafatei de proiectie. Videoproiectorul LAZR pentru proiectii outdoor beneficiaza de player si software de mapping integrate pentru furnizarea continutului personalizat. Scanarea cladirii se realizeaza in prealabi, iar procesul este efectuat cu o precizie impecabila. Efectul imersiv este produs de adaugarea elementelor grafice exact pe structura geometrica a fatadei sau obiectului pe care se realizeaza proiectia.

Prin proiectii outdoor, mesajul transmis prin povestea vizuala creeaza un impact mai mare. Scanerul integrat video mapping si functiile incluse de edge blending si sincronizare video pentru a conecta mai multe videoproiectoare, creeaza o imagine uniforma, cursiva si cu o acuratete desavarsita. Totodata, procesul de mapare se realizeaza simplu si intuitiv. Se creeaza astfel o experienta imersiva de culoare, lumina si sunet ce transpune publicul pentru cateva momente in mediul virtual dorit pentru mesaje si povesti de neuitat. Prin functia “Public Interaction Mode” publicul poate interactiona cu un continut proiectat, cum ar fi un joc, folosind propriul smartphone.

Beneficiile videoproiectoarelor LAZR de la LM3X:
✔ Management de la distanta prin internet (100% control de la distanta, nu este nevoie sa reglati din nou videoproiectorul dupa configurarea initiala)
✔ Software si player de video mapping integrate (nu este nevoie de instalarea unui software de la o terta parte)
✔ Functia de Image Blending (Imbinarea imaginilor cu mai multe proiectoare) creeaza un proces de mapare facil si intuitiv
✔ Scanner integrat pentru projection mapping - simplitate si versatilitate in realizarea configuratiei pentru proiecte de impact
✔ Functionare autonoma 24/7, indiferent de conditiile meteorologice. Nu este necesara nicio carcasa sau protectie suplimentara. Functioneaza la parametrii optimi chiar la temperaturi ridicate sau scazute, medii prafuite, precipitatii abundente sau cu vant puternic
✔ Solutie Plug&Play - instalare simpla si fara probleme, conectati videoproiectorul LAZR 4G™ la sursa de electricitate, va conectati la aplicatia Lumviverse™ si redati proiectul
✔ Design minimalist care se integreaza in orice context arhitectural. Fara interventii asupra fatadei cladirii

Controlul de la distanta prin internet a videoproiectorului LAZR asigura utilizatorilor un grad ridicat de confort pentru gestionarea facila a proiectelor de video mapping. In plus, beneficiaza si de conectivitate wireless, iar prin simpla introducere a unui card SIM, functiile videoproiectorului LAZR pot fi controlate  in timp real de pe aplicatia Lumviverse™ instalata pe smartphone sau tableta. 
Videoproiectorul LAZR beneficiaza de gradul de protectie IP43, avand un design rezistent la apa, ce are ca rezultat o functionare autonoma 24/7, indiferent de conditiile meteorologice. Astfel, nu este necesara o carcasa suplimentara de protectie, videoproiectorul LAZR poate fi lasat on site si poate fi programat sa afiseze continutul dorit.

Standul fix, suportul de perete sau tripodul mobil ofera, pe langa adaptilitate la contextul evenimentului, si varietate in instalare pentru a respecta arhitectura cladirii.
Cu videoproiectoarele profesionale din gama LAZR de la Lumitrix se pot crea si dezvolta proiecte revolutionare de video mapping. Experientele vizuale prind viata.  Compania LM3X creeaza si produce solutii hardware si software unice pentru aplicatii de video-mapping in aer liber (outdoor projection, projection mapping, interactive projection mapping).

Parteneriat de Durata

Noi, la GBC, oferim mult mai mult decat un serviciu, impreuna construim un parteneriat de durata. Asiguram servicii de design, proiectare, instalare si punere in folosinta. Oferim sesiuni de instruire pentru a ne asigura ca obtii beneficiile maxime si ROI rapid in urma proiectului. Servicii de mentenanta si service menite sa prelungeasca ciclul de viata al proiectului tau sunt oferite 24/7 prin programul de asistenta helpdesk.gbc.ro.